A MTA Kémiai Tudományok Osztály NMR Munkabizottságának és az MKE NMR szakcsoportjának 2022. évi ülését az esemény bázis-helyszínének számító balatonszemesi Richter üdülőben rendeztük meg október 12-13-án. Az előadóülésen 52 fő vett részt. A kétszer félnapos rendezvényen egy angol- és három magyarnyelvű szekcióra osztva összesen húsz szakmai előadás hangzott el. Az előadók hat akadémiai szférához köthető kutatóhelyről (ELTE, ELKH TTK, Debreceni-, Pannon- és Pázmány- Semmelweis Egyetemek) három gyógyszeripari vállalattól (Richter, Glycom/DSM/ Servier) érkeztek, továbbá két műszergyártó (Bruker, JEOL) képviselői is jelen voltak.
Az ülés kiemelt szakmai fókuszaként az NMR spektroszkópiai adatgyűjtést gyorsító eljárásokat hirdettük meg. Ebben a témakörben hallhattunk inspiráló előadásokat Kövér Katalintól a több kísérlettípust egyesítő 2D módszerek fejlesztéséről, Szigetvári Árontól a „NUS” típusú adatgyűjtés gyógyszeripari jelentőségéről, Rohonczy Jánostól az NMR mérések és adatfeldolgozás automatizálhatóságáról, és Király Pétertől a JEOL NMR gyártó cégnél elérhető technikákról. Az NMR-MB korábbi titkára Podányi Benjamin hosszabb távollét után több évtizedes funkcionális élelmiszerfejlesztésekről tartott emlékezetes előadást. A már régebb óta futó hazai kutatási témák legfrissebb eredményeinek bemutatásán kívül néhány, az NMR diszciplínával ismerkedő fiatal kutató hazai NMR közösség előtti bemutatkozására is sor került (Farkas László Bence (DE), Weber Márton (BME)). A Bruker műszergyártó új, kisterű asztali készülékének bemutató előadását hallhattuk.
Az NMR munkabizottsági ülésen hagyományosnak számító közösségépítő céllal szervezett irányított szociális program (korábban szakmai kvízjáték) idén sem maradt el: a résztvevőknek kreatív bábjáték és activity játék formájában kellett ismert NMR alapjelenségeket bemutatniuk. (A játék során született műalkotások egy része megtekinthető a tagok számára elérhető fotógalériában.)


A konferencia szakmai programja letölthető innen:

A konferencia szponzorai:

A konferencia szociális programján felszolgált borok a Dancsó Pince termékei.