A 2011-2017 közötti időszakban ifj. Szántay Csaba és Szakács Zoltán számos újítást, a közösséget és a szakmaiságot egyaránt felpezsdítő elemet hozott a munkabizottsági ülések gyakorlatába. Ezen újítások közül az egyik legizgalmasabb ötlet az NMR kvízjáték, mely 2014 óta nagy népszerűségnek örvend, és mára hagyománnyá nőtte ki magát. A kvízjátékot 2017-ben a Magnetic Moments in Central Europe c. NMR-központú konferencián nemzetközi közönségen is kipróbálták, ami igen nagy sikert aratott.

A játék magja egy gondosan megszerkesztett prezentáció, melynek diáin olyan szakmai kérdések jelennek meg, amik tipikusan az NMR-hez köthető jelenségek “furcsaságait” dolgozzák fel valamilyen frappáns, fejtörő formájában. Kérdéseket a Munkabizottság tagjai közül bárki küldhet be az év során, ezeket összefogva egy erre kijelölt személy készíti el a prezentációt. A játékot vezető személy ismeri a kérdéseket és a válaszokat is, emellett van egy előre felkért bizottság, akik szintén előre beavatottak a kérdésekbe és vitás helyzetben döntenek, továbbá a pontozás is az ő feladatuk. Jellemzően kétféle játékmód követi egymást: csapatjáték és egyéni játék. A csapatjáték során hosszasabb gondolkodást igénylő kérdések jelennek meg, melyeket 4-5 fős csapatok igyekeznek minél gyorsabban megválaszolni. A játék második része egyéni verseny, ahol eldöntendő villámkérdések kerülnek sorra. A játék győztesei ajándékokat nyernek, de a valódi nyereség az a “varázs”, amit a közös játék hangulata ad. A “varázst” megfigyelésünk alapján a következő faktorok alkotják:

  • A kérdések olykor tényleg igazán nehezek, annyira, hogy időnként a bizottságon belül is vitát generálnak. Nagyszerű azt megélni, hogy a szakma legnagyobbjai nagy vehemenciával – olykor a játék hevében gyermeki beleéléssel – vitáznak, ami a játékot a jó értelemben véresen komollyá teszi. A játék keretein belül olyan szakmai kérdések is felmerülnek, jellemzően a fizikai alapjelenségek legmélyével kapcsolatosan, amik egy formális előadás során szinte biztosan fel sem merülhetnének!
  • A csapatjátékban a helyszínen, véletlenszerűen formálódó csapatok szerepelnek, akiknek a szakmai heterogenitások ellenére együtt kell működniük. Ez rendszerint kiváló csoportdinamikához vezet.
  • Az egyéni villámkérdéses játék során aratott győzelem – mivel itt a szélesebb körű szakmai műveltség kerül előtérbe – a hazai közönség előtt jelent óriási dicsőséget és elismerést. A visszajelzések alapján az egyes kvízjátékok legdrámaibb momentumaira tényleg mindenki emlékszik, évekre visszamenőleg is.

A játék kérdéseinek megálmodói körében az évek során az derült ki, hogy a kvízjáték előkészítésének van néhány olyan járulékos haszna, amire elsőre nem gondoltunk. Egy idő után ugyanis egyre nehezebb új, izgalmas kérdéseket kitalálni. A napi munkánk során – ami az NMR Munkabizottság tagjainak esetében zömében NMR spektrumok felvételét, elemzését, molekulaszerkezetek megoldását jelenti – egyre több hétköznapinak tűnő probléma mögött potenciális kvízkérdést kezdünk látni. Az a mentális állapot, amit a “kvízkérdés-gyártó” üzemmód okoz, egészen különleges eszközt ad a kezünkbe; egy olyan új nézőpontot ad, melynek segítségével könnyebben vesszük észre a “rendellenes” jelenségeket, hiszen folyamatosan vadászunk rájuk. Tehát pusztán az az igény, hogy egy évben egyszer egy félórás játékra fel kell készülnünk, egész évben visszahat a napi munkánkra, és hajlamosít a napi rutin során könnyen elsikkadó érdekes részletek meglátására, magyarul pozitív visszacsatolást okoz a munkánk minőségében!