2021. október 18. hétfő, 13:48

Beszámoló a Magyar NMR Munkabizottság 2015. évi tisztújító üléséről

 

A Magyar Kémikusok Egyesülete Analitikai Szakosztályának NMR Szakcsoportja és az MTA Kémiai Tudományok Osztálya Analitikai és Környezeti Kémiai Tudományos Bizottságának (AKKTB) NMR Munkabizottsága idén is Balatonszemesen, a Richter Gedeon NyRt. üdülőjében tartotta együttes ülését 2015. április 24-25-én.

 A kétszer félnapos ülésre ötvenhat résztvevő érkezett egyetemi és akadémiai kutatóhelyekről, valamint a gyógyszergyári laboratóriumokból, köztük ismét örvendetesen nagyszámú hallgató és a doktorandusz. Négy külföldi vendége volt az ülésnek: Michal Malon és Keisuke Okayama a JEOL(SAS) képviseletében, valamint Daniel Mathieu és Christian Steffen a Bruker Biospin-től. Kedvükért tíz előadás angol nyelven hangzott el.

 

Michal Malon előadásában bemutatta a JEOL legújabb oldat- és szilárdfázisú NMR termékpalettáját, a mérésvezérlő és -kiértékelő Delta szoftver főbb funkcióit, majd látványos alkalmazási példákat hozott a szilárdfázisú ultragyors MAS technikák, valamint az oldatfázisú kvantitatív NMR spektroszkópia területéről. Daniel Mathieu a Bruker legújabb fejlesztéseit és multinukleáris pulzusszekvenciáit mutatta be fehérjék dinamikai tulajdonságainak vizsgálatára.

 

Az idei ülés különlegessége volt Andics Attila előadása az ELTE-ről, aki munkatársaival összehasonlító funkcionális mágneses magrezonanciás képalkotó (fMRI) módszerrel térképezte fel ugyanazon emberi vagy kutyahang hatására bekövetkező agyterületi aktivitásokat ember és (gondosan kiválasztott és tréningezett) kutya "önkénteseken". Eredményeik nemcsak ahhoz szolgáltattak kísérleti megalapozást, hogy miért különösen sikeres ember és kutya kommunikációja és így az együttélése, hanem a talált hasonlóságok alapján bepillantást nyerhettünk a két faj (dinoszauruszok korában élt) közös ősének agyműködésébe is. Az előadást videófelvételek és fényképek tették emlékezetessé.

 

Számos előadás hangzott el a biomolekuláris NMR területéről. Batta Gyula (Debreceni Egyetem) antifungális fehérjék hőmérsékletfüggő NMR spektrumai alapján az NMR számára "láthatatlan" konformerekről és az unfolding termodinamikai modellezéséről beszélt, míg tanítványa, Fizil Ádám ezen és további modellfehérjék pontos oldatkoncentrációjának meghatározhatóságát tanulmányozta kvantitatív 1H NMR spektroszkópiával, kiemelve a módszer méréstechnikai buktatóit. Gáspári Zoltán a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről a fehérjék belső dinamikájának sokaság-alapú modellezéséről, valamint az NMR-ből levezetett szerkezeti kényszerfeltételek konzisztenciájának ellenőrzésére fejlesztett legújabb szoftveréről beszélt, míg tanítványa, Kovács Bertalan ezen módszerek alkalmazását ismertette a PSD-95 fehérje PDZ1-PDZ2 doménjeinek példáján. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóintézetből Bokor Mónika a timozin-béta4 és stabilin fehérjék hidratációját, illetve a kölcsönható felületen elhelyezkedő vízréteg tulajdonságait tanulmányozta hőmérsékletfüggő szélesjelű (wideline) NMR technikával, míg Verebélyi Tamás hidrogén mozgásjellemzőkről tartott érdekes előadást folyékony héliummal hűtött fehérjék szilárd fázisában. Tőke Orsolya az MTA Természettudományi Kutatóközpontból a humán epesav-kötő fehérje hődenaturációjának NMR vizsgálatáról számolt be. Perczel András ELTE-s kutatócsoportját három előadás képviselte. Bodor Andrea és Dudás Erika továbbfejlesztette azon prediktív modelljeiket, melyekkel az globuláris és rendezetlen fehérjék NMR-rel kimért diffúziós együtthatójából azok molekulatömegére, hidratált méretére, sőt alakjára is levonhatók következtetések. Láng András az Asx aminosavakhoz köthető izomerizációt vizsgálta NMR spektroszkópiával modellpeptideken és fehérjéken, bepillantást nyújtva e változások kémiai mechanizmusába is, Koltai András pedig a triptofán-kalitka minifehérje redukált alakjának szerkezetvizsgálatáról számolt be. Kiss Róbert a Richter Gedeon Nyrt-ből az 1H NMR spektroszkópia sokoldalú felhasználhatóságát mutatta be bioszimiláris fehérjetermékek (biologikumok) előállítása, szerkezeti jellemzése és szennyezésprofil-vizsgálata során.

 

Az oldatfázisú kismolekulás NMR-spektroszkópia témájában három előadás hangzott el. Mirzahosseini Arash a Semmelweis Egyetemről tiol-diszulfid egyensúlyi rendszerek pH-függő 1H NMR analízisével protonálódási izomerek egyedi standard redoxipotenciáljainak kiszámítására mutatott kombinatorikailag is izgalmas példákat. Tóth Gábor (BME, szegedi szerzőtársakkal) a 20-hidroxiekdizon báziskatalizált autooxidációs termékeinek szerkezetvizsgálatáról, köztük új vegyületek teljes multinukleáris jelhozzárendeléséről mutatott be tanulságos előadást (kitérve az irodalomban található helytelen jelhozzárendelésekre, tévedésekre is), Boros Sándor (ViChem Kft.) pedig élvezetes stílusban mutatott be esettanulmányokat a heterociklusok világában váratlanul fel-felbukkanó  tautomer- és rotamer egyensúlyokra. A Richter Gedeon Nyrt-ből Szántay Csaba az NMR alapjelenségéről, a B1 térrel történő gerjesztésről mutatta meg, hogy az évtizedek óta tankönyvekben is általánosan elfogadott magyarázat valójában fizikai és matematikai modellek helytelen összemosásán alapul. Analóg probléma merül fel az optikai forgatóképesség elméleti magyarázata során is, mindkét esetben megismerhettük a korrekt fizikai értelmezést.

 

A szilárd fázisú NMR-spektroszkópiát idén is Domján Attila (MTA TTK) előadása képviselte, aki polimer-kismolekula kölcsönhatásokat vizsgált szilárd és folyadék fázisban kapott NMR eredmények összehasonlításával.

 

Az ülés fontos napirendi pontja volt április 25-én a Tóth Gábor professzor úr, az NMR MB örökös tiszteletbeli elnöke által levezetett tisztújítás. Az MKE NMR Szakcsoportja elnökének és titkárának egyhangúlag Szántay Csabát és Szakács Zoltánt választották a résztvevők, míg vezetőségi tagok lettek Batta Gyula, Berente Zoltán, Kövér Katalin, Perczel András, Martinek Tamás, Rohonczy János és Tőke Orsolya. Hasonlóan egyhangú szavazás alapján az MTA NMR Munkabizottságát egy további akadémiai cikluson át Szántay Csaba elnök vezeti, titkára Szakács Zoltán. A Szakcsoportot és Munkabizottságot továbbra is a közös tagság, elnök, valamint a Magyar NMR Munkabizottság mint ernyőszervezet egyesíti.

 

A Szigetvári Áron, a BME végzős vegyészmérnök hallgatója által levezetett szakmai kvízjáték idén is sok tanulsággal szolgált szolgált a méréstechnika köréből, szokatlan spektrális jelenségek értelmezéséről, valamint az NMR spektroszkópia történetéből. A csapatversenyt a Kismolekulák formációja nyerte (tagjai voltak Boros Sándor, Dubrovay Zsófia és Hoffmanné Szalay Zsófia), míg az egyéni kvízjátékban Hoffmanné Szalay Zsófia tudott a legtöbb villámkérdésre hibátlanul válaszolni.

 

A tudományos program mellett a résztvevők idén is svédasztalos vacsorában és másnapi ebédben részesülhettek. A csütörtök esti közösségi program Tóth Gábor, Szakács Zoltán és Pálfy Gyula zongorajátékával indult, majd zenés party-val folytatódott. Az este sikeréhez a JEOL anyagi támogatásával beszerzett kulináris háttér is nagyban hozzájárult, amit ezúton is köszönünk.

 

A szakmai program letölthető: NMRMB_2015-04-24_program5.pdf.

 

Regisztrált látogatóink belépés után a Multimédia menüpont alatt fényképeket is megtekinthetnek az eseményről (köszönet értük Fizil Ádámnak!).

 

 

Belépés

Látogatóink száma

34366
most bejelentkezve: 0

Keresés a honlapon

NMR Eseménynaptár

October 2021
M T W T F S S
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
© 2011 NMRMB