2019. augusztus 24. szombat, 13:51

Beszámoló a Magyar NMR Munkabizottság 2014. október 2-3-i üléséről

 

A Magyar Kémikusok Egyesülete Analitikai Szakosztályának NMR Szakcsoportja és az MTA Kémiai Tudományok Osztálya Analitikai és Környezeti Kémiai Tudományos Bizottságának (AKKTB) NMR Munkabizottsága immár hagyományosan Balatonszemesen, a Richter Gedeon NyRt. üdülőjében tartotta együttes ülését 2014. október 2-3-án.

 Az ülésre ötvenhét résztvevő érkezett az egyetemi és akadémiai kutatóhelyekről, valamint a gyógyszergyári laboratóriumokból. Három külföldi vendége volt az ülésnek, kedvükért tizenkét előadás angol nyelven hangzott el. Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert a résztvevők kb. harmada egyetemi hallgató vagy doktorandusz volt, akiknek szakmai fejlődéséhez a magyar szaknyelv ápolása mellett nélkülözhetetlen az angol nyelvű tudományos kommunikáció elsajátítása, gyakorlása.

 

Wolfgang Bermel a Bruker Biospin-től előadásában a szélessávú homonukleáris lecsatolás legújabb módszereit tekintette át, melyekkel az 1H NMR spektrumjeleket (egy vagy akár több dimenzióban is) szingulett jelekké (vonalakká)  egyszerűsíthetjük, megszabadítva őket a spin-spin csatolások okozta finomszerkezettől. Ugyanerről a tématerületről egy hazai előadást is hallottunk Timári Istvántól a Debreceni Egyetemről, aki a proton homolecsatolás felhasználást tekintette át többkötéses heteronukleáris (77Se-1H, illetve 13C-1H) csatolási állandók meghatározásakor, irodalmi és saját fejlesztésű pulzusprogramok kritikus összehasonlításában. Az ülés másik két külföldi előadója a JEOL Europe(SAS) képviseletében jelent meg. Jean-Pierre Munier a cég legújabb oldat- és szilárdfázisú NMR termékpalettájáról tartott rövid ismertetőt, míg Hiroaki Sasakawa az ezeken mért igen látványos ultragyors  (>10 kHz frekvenciával forgatott) MAS technikákról, valamint a folyadékfázisú kvantitatív NMR alkalmazhatóságáról tartott tudományos előadást. Műszerfejlesztésről hazai beszámolót is hallhattunk Koczor Bálinttól, aki az ELTE-n (Rohonczy János vezetésével) mérőfej automatikus hangolását oldotta meg, valamint gyors analóg-digitál konvertert készített szilárd NMR spektrumok szélessávú detektálására. A NMR műszerezettség veszélyesebb oldalát mutatta be Berente Zoltán "élménybeszámolója": hogyan sikerült néhány ember hősies erőfeszítésével elkerülni augusztusban a Pécsi Tudományegyetem NMR-mágnesében a szupravezető áram megszűnését (quench), amelyet a He-gáz lassú kiszabadulása indított el és kedvezőtlen esetben igen költséges újraindítás követett volna.

Számos előadás hangzott el a biomolekuláris NMR területéről. Batta Gyula (Debreceni Egyetem) a PAF fehérje NMR számára "láthatatlan" konformerjeiről és az unfolding termodinamikai modellezéséről beszélt, Gáspári Zoltán (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) szerkezeti számításaival alátámasztva. Bokor Mónika (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) a protein hidratáció, valamint a fehérje-fehérje kölcsönható felületen elhelyezkedő vízréteg hőmérsékletfüggő szélesjelű (wideline) NMR technikával történő vizsgálatáról és ennek fehérjekémiai értelmezéséről tartott előadást. Kövér Katalin (Debreceni Egyetem, kooperációban a Szegedi Tudományegyetemmel, valamint a Genti Egyetemmel) skorpióméreg peptidek NMR alapú szerkezeti jellemzéséről és az általuk blokkolt káliumcsatornával való kölcsönhatásukról tartott átfogó, molekuladinamikai szimulációkkal is színesített előadást. Perczel András ELTE-s kutatócsoportja a 2-es típusú diabétesz gyógyításában jelentős exendin-4 peptid alfa-hélixének stabilizálását tűzte ki célul: a Trp-kalitka minifehérje racionális továbbépítésével (15N relaxációs és diffúziós NMR módszereket felhasználva) egy aggregációra kevésbé hajlamos, biológiailag aktív 39 aminosavas peptidet nyertek, amely a további gyógyszerfejlesztésnek vezérmolekulája lehet. Ugyanezen kutatás egy részletét mutatta be Koltai András is a ciszteinek szerkezetstabilizáló hatásáról a Trp-kalitka minifehérjében. Szintén az ELTE-ről érkezett Bodor Andrea két tanítványa: Pálfy Gyula az S100A4-MPT fehérjekomplex jelhozzárendeléséről és dinamikájáról, Dudás Erika pedig nagyszámú rendezett szerkezetű és rendezetlen fehérje diffúziós együtthatójának meghatározásáról, illetve előrejelzési lehetőségeiről tartott előadást. Horváth Gergő az MTA Természettudományi Kutatóközpontból a humán epesav-kötő fehérje belső mozgásainak NMR vizsgálatáról számolt be.

Az oldatfázisú, kismolekulás NMR-spektroszkópia témájában tartott előadást Gáti Tamás (Servier Kutatóintézet), protont alig, viszont fluort és további halogénatomokat különböző pozíciókban tartalmazó heterociklusok regioizomériájának egyértelmű eldöntéséről különleges 19F-13C ADEQUATE módszerek adaptálásával. Boros Sándor (ViChem Kft) szintén ötletes megoldásokat mutatott be nem várt szerkezetű reakciótermékek azonosítására. Dubrovay Zsófia és Gulyás Henrik (Ximo Hungary Kft) az 1H NMR fémorganikus kémiai, szerkezet- és mechanizmus-felderítési alkalmazásaiba nyújtott izgalmas bepillantást katalitikusan aktív Mo és W komplexek példáján. Tóth Gábor (BMGE, lisszaboni és szegedi szerzőtársakkal) a 20-hidroxiekdizon lézeres fotokémiai bomlástermékeinek teljes szerkezetfelderítéséről tartott didaktikus előadást. A Richter Gedeon Nyrt-ből Szántay Csaba a szerkezetkutatás mentális csapdáiról tartott pszichológiával és tudományfilozófiával is átszőtt előadást, Sánta Zsuzsanna pedig egy váratlan szerkezetű reakciótermék azonosítása példáján át bemutatta, hogyan működik mindez a gyakorlatban, spektroszkópusok és a mintabeküldő szintetikus vegyész kolléga "kölcsönhatásában". Béni Zoltán egy növekvő jelentőségű tématerület, a számítógéppel segített szerkezetfelderítés (CASE) alapelveiről és Richterben szerzett tapasztalatairól tartott előadást.

A szilárd fázisú NMR-spektroszkópiát Domján Attila (MTA TTK) előadása képviselte, aki a szilárd fázisú 1D és 2D proton NMR alkalmazhatóságáról beszélt gyógyszermolekulák és NIPA gélmátrix kölcsönhatásának jellemzésére, a kismolekula morfológiájának vizsgálatára, a legújabb fejlesztésű pulzusprogramok felhasználásával.

Idén kísérleti jelleggel két szakmai kvízjátékot is rendeztek a Richteres szervezők. Egyik a hallgatói/doktoranduszi három-fős csapatoknak szervezett verseny volt, míg a másikban egyénileg, kieséses alapon lehetett versenyezni. Az izotópeffektusokat, szokatlan spektrális jelenségeket vagy NMR-történeti érdekességeket feszegető kvízkérdések a néző kollégák számára is aktív kikapcsolódást jelentettek, számos kérdésnél konstruktív diszkusszió is kialakult.

A tudományos program mellett a résztvevők idén svédasztalos vacsorában és másnapi ebédben részesülhettek. A csütörtök esti közösségi program Szakács Zoltán és Pálfy Gyula zongorajátékával indult, utóbbi előadó egy népszerű dallal a közönséget is dalra fakasztotta. A dalolás tovább folytatódott, amikor Tóth Gábor ült a zongorához. Az este sikeréhez a JEOL anyagi támogatásával beszerzett kulináris háttér is nagyban hozzájárult, amit ezúton is köszönünk.

Regisztrált látogatóink belépés után a Multimédia menüpont alatt fényképeket is megtekinthetnek az eseményről.

 

 

Belépés

Látogatóink száma

27533
most bejelentkezve: 0

Keresés a honlapon

NMR Eseménynaptár

August 2019
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
© 2011 NMRMB